Právě je sob lis 23, 2024 6:59 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: mafian WIP
PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2009 9:13 pm 
.......
.......

mafian píše:
Váca píše:
vcelku pekny, ten kabel bije do oci :-)

Jako, že je úzkej? :-D

jj..takovej sem videl jen u jednech drazsich sluchatek xD (a mel sem pochybnosti, jestli by to vydrzelo nejaky tah) .. nevim, jak by takovym mikro-kabelem mohlo proudit napr. 60-100mb/s :-)

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2009 10:12 pm 
.....
.....

Váca píše:
jj..takovej sem videl jen u jednech drazsich sluchatek xD (a mel sem pochybnosti, jestli by to vydrzelo nejaky tah) .. nevim, jak by takovym mikro-kabelem mohlo proudit napr. 60-100mb/s :-)

Tak optická vlákna mají 9/125 μm a tečou jimy Terabity za sekundu :) Ikdyž to je jen tak naokraj, ptž se metalika optice v tomhle nevyrovná. Rozhodně USB by nefungovalo, kdyby průměr vodiče byl tak tenký, že by se změnila jeho impedance způsobovala to, že by spíš kablíky fungovali jako odpor a mezi pc a usb by byly pak špatné napěťové úrovně.... :-D

Ale dost o elektronice na foru o grafice :)

USB vypadá dobře. možná kovová část by se mohla trošku víc blýskat a ten kablík být tlustčí, jinak je to ok ;-)

PříspěvekNapsal: čtv zář 10, 2009 11:40 pm 
 ...
 ...

V optice je trochu jiný princip šíření signálu, protože se šíří rychlostí světla. Navíc každý kabel má v řádech 100 (tuším) vláken a vlákna jsou jedno/více vidová. Zvlásť u vícevidových vláken se dosahuje vyšších rychlostí, ovšem na úkor vzdálenosti, na kterou je přenos bezchybný a nedochází zde vlnové dispersi (zkreslení výsledného signálu). Takže optika je uplně o něčem jiném, takže porovnávat el. impulsy a světlo asi nemá cenu. A zdá se mi, že optický kabel není tak tenký.

PříspěvekNapsal: pát zář 11, 2009 9:28 am 
.....
.....

V práci jsme už natahali kilometry optiky, takže o tom něco vím :) Jedno/vícevidová je dneska už téměř sejně drahá a tak se používá jen jednovidová ("singlemodová" - jednovidová nás učili na prumce :) ) A většinou se dělají vícežilové kabely: 4, 8, 12, 16, 32, 64 atd. spíš to pak jsou násobky těchto čísel. A s tou rychlostí bych řekl, že na kratší vzdálenosti (mezi jednotlivými paneláky a po městě) ten 1Gb/s fullduplex stačí ;)

Samotná optika je tenčí jak vlas, ale má spoustu ochraných obalů spolu třeba u převěsové optiky ještě vlákna kevlaru a samotný 4žil kabel i s ochranými plášti na převěsy je pak tenký zhruba 2mm... Ale dost o optice :-D

Teď jsem si vzpomněl, že jsem takhle tenký kabel od USB viděl k myši k notebooku která měla na kabelu navíc takovou navíječku :-)

PříspěvekNapsal: pát zář 11, 2009 11:13 am 
 ...
 ...

Jojo, no praxe je lepší. Já to bohužel znám jen z teorie a kabel(optický) jsem viděl jen asi 5 :-D. Btw s těma panelákama máš pravdu, to bohatě stačí :-D

EDIT: Tak jsem ten kabel udělal tlustější.
Obrázek

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]