drU1d: Předně musím říct, že na začátečníka máš obdivuhodnou odvahu a vytrvalost, když jsi dokázal dovést do konce takhle složitý model.
Jak už řekli někteří předemnou, je tam pár chyb, některé docela závažné. Týkají se především topologie (způsob, jakým je síť modelu vystavěna), která se Ti promítla do stínování. Mám na mysli hlavně kabinu a raketomet. Ty rakety se Ti tam úplně ztrácí, mají rozbitý tvar. Částečně to bude i použitým materiálem, možná by neměly být chromované jako ten zbytek.
Některé části modelu moc nechápu, jaký mají účel, jako třeba ten trojúhelníkový výstupek v horní části kabiny. Budeš na tom ještě pracovat (přesunul bych to v tom případě do WIP v tom případě), nebo to považuješ za dokončený pokus a přesuneš se na nějaký další model?
V případě, že na tom budeš chtít pokračovat, ale možná i v případě že ne, bys mohl poslat wire (obrázek drátěného modelu), kde ty topologické chyby bude lépe vidět a půjde na ně upozornit.
A jak už říkal Bumpkin, možná by sis mohl zkusit pár tutoriálů, třeba na auta, kde tu topologii pochytíš. I věci z fantazie vypadají lépe, když jsou přesvědčivě podané
Bumpkin: Myslím, že nikdo Tě nepovažuje za "toho zlýho", teda alespoň nikdo rozumný. Je ale pravdou, že existuje kritika zdrcující a kritika motivující, pak je taky kritika konstruktivní a kritika, která toho moc neřekně. Upřímně jsi mnohem lepší grafik než kritik, protože i když máš často pravdu, podáváš svou kritiku způsobem, který málokterý začátečník vezme- schopnost pracovat s tím, jak Ti někdo práci zkritizuje patří k dovednostem, které člověk musí získat postupně, stejně jako všechno ostatní, co ke grafice patří.
Určitě není dobré všechno chválit, kvůli "fanboyům" jsem ostatně taky kdysi úplně přestal postovat své práce na Elysium , ale když začátečníkovi jeho dílka roztrháš, tak bude logicky řešit hlavně to, žes mu to roztrhal, ne to, jaké tam má faktické chyby (které jsi třeba zrovna v tomhle případě ani neoznačil).
Zkrátka- není pravda, že forma není důležitá. Je důležitá, protože i to je součást komunikace. Ony se ty věci na rovinu dají říkat taky různým způsobem. Nejlepší je samozřejmě kritika věcná a zvláště v případě začátečníků je dobré ocenit to, co si ocenění zaslouží.
A neber ten můj komentář tak, že z Tebe dělám někoho "zlýho", spíš to ber jako kritiku Tvého umění kritizovat