Právě je pát lis 01, 2024 8:25 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř lis 16, 2005 10:36 am 
....
....

Trošku roztáhlý název skrývá dotaz na export blenderu. Konkrétně jde o to, že bych chtěl třeba nějaký modely z blenderu importovat do frézovacího (či jiného strojnického) programu. Chtěl bych si třeba vyfrézovat opičku. Problém je v tom, že nedostanu model do tohoto programu, ať použiju jakýkoli formát, kterým jde exportovat.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř lis 16, 2005 1:13 pm 
 ...
 ...

No ono to jde. Většina solidních CAMů umožnuje import přes STL (tedy trojúhelníková mesh). Myslím, že jsem někde viděl plugin pro STL import a export.

Další věc je jak ten CAM umí s polygonálním modelem (rozuměj STL síť) pracovat a jestli je schopen jej obrábět. Já naštěstí s jedním takovým dělám 8)

Další záležitost jsou CADy. Většina z nich se moc s STL daty nepochlapí. Autodeskové produkty, co si tak pamatuji umí jenom exportovat STL. Jiné CADy (Catia, UG, ...) jsou schopny pracovat s tzv. mrakem bodů, které je možné získat 3D digitalizací a pak z nich dělat STL nebo plochy. Zbytek STL načte, zobrazí, ale to je tak všechno co se s nimi dá dělat.

S STL umí celekm obstojně dělat i Rhinoceros, který má k dispozici i CAM, ale jak umí zpracovávat sítě to opravdu nevím.

A to nejdůležitější nakonec - na velikosti záleží (tedy dat). Převážná většina CADů a CAMů je schopna dělat pouze s relativně malými a tvarově jednoduššími díly.

O tom bych mohl povídat hodiny, z práce s tím mám(e) velké zkušenosti.

Uff, a je to venku :lol:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř lis 16, 2005 2:59 pm 
....
....

Heheh.. tak povídej :)
Takže ti mohu říci jaké programy mám na mysli.
SurfCam: import stl na obrábění nejde, pouze jako polotovar k obrábění. Zkoušel jsem to tedy převodem na podporované formáty skrz jiné Cad systémy.
SolidWorks: Jelikož je koncipovaný tak, že nepracuje s přímo modelem definovaným body, ale ukládá si skici a operace jak se k objektu došlo, nemůže si vzít jako vlastní žádný model. Import tedy proběhne, ale objekt nelze editovat a export do formátů podporovaných SurfCamem nic neřeší.
Cadkey: Import se zdaří, plošky vidím atd., ale editace nefunguje a export znovu nic neřeší
3dsMAX (nekamenujte mně): Ačkoli tento program nemám příliš v oblibě, zkusil jsem tento program, jelikož je od Autodesku, který je na poli technických programů docela známý (AutoCad. Invertor..). Import v poho, editace bez problémů..... export... znovu nic neřeší.
SurfCam nezvládá ani import 3d AutoCad rysu (což ostatní programy zvládnou)
STL je celkem většinou v poho, ale myslím, že je na tom trošku líp wrml.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř lis 16, 2005 5:27 pm 
 ...
 ...

Na obrábění STL je pořeba používat pořádné softy :wink:

Mám štěstí, že s jedním z nich pracuji [reklama]Tebis[reklama]. 8)

STL by měly ještě obrábět PowerMill (delcam), WorkNC, VisualMill, Visi, a nějaké další (kompletní výčet neznám).

Souhlasím s tím, že pouhé načtení STl co CADu mnohdy nic neřeší, nic víc se s tím nedá udělat :cry:

Zkus trošku zagooglit a CAM s možností obrábění STL nejspíš najdeš.

P.S. Další odpovědi až v pondělí, v pátek se budu dovolovat :D a doma neinternetím :cry:

Předmět příspěvku: Něco málo
PříspěvekNapsal: sob lis 19, 2005 2:38 pm 
 ...
 ...

Nejdřív bych ocenil perfektní nápad. Jak to bude velké ? Měl bych o jeden kousek taky zájem. Za kolik ? Obecně je problé s převodem z CADu do CAMu. Dobré řešení je kombinace programů AlphaCam a Solidworks. Jinak pro převod do např. IGESu nebo STL slouží třeba www.rhino3d.com. Ke stažení je k dispozici demoverze. Takže pokud by byl problém, tak z Blendru do např. DXFka a do Rhina … Jinak Visicam nebo AlphaCAM by to měl zvládnout nebo ne ?

Předmět příspěvku: Ještě něco.
PříspěvekNapsal: sob lis 19, 2005 2:47 pm 
 ...
 ...

Kolega měl určitě dobrou připomínku – složitost modelu. Možná tedy Rapid prototyping, tj. např udělat to z plastu a ten pak pokovit. Bohužel já tyhle možnosti nemám…

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte lis 22, 2005 3:14 pm 
 ...
 ...

Já tyto možnosti mám, tedy až na to pokovení :cry:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte lis 22, 2005 3:26 pm 
....
....

Potřeboval bych vysloveně free řešení. Jsem na střední průmyslové škole, kde máme tuším 4-osou frézku a chtěl bych využít tadytěch možností. Cad/Cam systémy nahoře jsou prostě dané, jsou ve školní licenci. Jen tak kupovat další licence na další systémy je trošku mimo a pirátit je nesmysl. Doma na vyzkoušení si ten prográmek třeba přepálím, ale použít ho přímo na nějaký výrobek je už podle mě už naprosto neokecatelná krádež. Takže pokud víte o nějakém free řešení, budu rád, ba dokonce velmi rád.
BTW: opička nebude, dokud nebude v surfcamu. A prodávat to taky nebudu, možná tak darovat, či věnovat jako cenu do soutěže, ale jak říkám opička ještě neni.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte lis 22, 2005 3:38 pm 
 ...
 ...

Pošli mě model co chceš obrobit - STL nebo Blend. Jakej ta frézka má řídící systém, a jaké nářadí (frézy) máte ve škole k dispozici.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]