No já jsem před několika dny nakonec koupil Asus GTX 970 Strix a ačkoli jsem ji dostal už rozbalenou (aniž by mě na to kdokoli předem upozornil - díky czc
) tak to s tím pískáním není tak hrozný. Je pravda, že občas vyluzuje zvuky, které by se jako pískání daly označit, ale jen při určitých situacích - hádám, že při určitých teplotách. Nedělá to ani když je bez zátěže ani když přes ni renderuju. Občas když dorenderuju a teplota pomalu klesá, tak píská. Ale kdyby mě někdo neupozornil na to, že ta karta píská, sám bych si toho asi ani nevšimnul. Moje stará gtx 560 taky vyluzovala podobný zvuky. Asi jsem si na to zvyknul. Je to trochu jako poslouchat cikády
Co mě ale zajmá nejvíc je výkon a ten budí trochu rozpaky:
Čekal jsem výkon zhruba 3x vyšší než u 560, ale benchmarky na blenderartists.org ukazovaly spíš výkon 2,5x - 2,7x. Realita je taková, že u jednoduchých scén jako třeba defaultní cube je ta 970 skoro 2x pomalejší (!) než 560, ale u složitějších scén jako jsou interiéry je ta 970 víc jak 3x rychlejší než 560.
Kdybych to měl shrnout:
V současnosti mezi novejma kartama je určitě nejlepší volba ta 970 - má 4GB paměti, slušnej výkon, solidní cenu.
980 podle mě moc dobrá není - nárust výkonu oproti 970 je malý a cena je výrazně vyšší. To bych raději bral 780Ti která má mnohem vyšší výkon a dá se dnes koupit za celkem dobrou cenu.
pozn. Ati karty nesleduju, nekomentuju, používám Cycles...