AD píše:
jde spíš o to, že když už něco zmiňuješ, tak to drobet dotáhni, pokud se ta problematika odklání od standardu.
v tomhle bych možná viděl trochu překážku, jedinej 3D soft, o kterým můžu říct, že ho ovládám, je Blender..a nevím jak zjistit, co přesně vymezuje standard..snažím se spíš uplatnit zákony logiky..jako v tom smyslu, aby se začátečník taky sám namáhal, nemám žádnej kurz pedagogiky, ale nechci dát lidem "vše zadarmo", jestli rozumíš, co tím myslím
prostě jen chci, aby se to učili lidi, kteří to myslí opravdu vážně...ale musím uznat, že s každým dalším slovem co napíšu má tahle úvaha mnohem širší (morální i etický) rozměr, např. jestli by lidi kvůli nesrozumitelnosti mých článků neupřednostňovali jiný softy a já abych tak nebyl příčinou ochuzení komunity..
AD píše:
Zmínil jsi například klávesové zkratky ...když si je otevřeš, tak tam na tebe vybafne pár měnitelných zkratek ( alespoň moje oficiální verze to tak má ) a když ti nedojde, že do jinak prázdného rozbalovacího seznamu nenapíšeš alespoň náznak toho co chceš měnit, tak se ti ani další neukáží. Vyhledávací nástroj, co na tebe vyskočí po stisknutí standardního mezerníku je na tom podobně. Je to šikovná věcička, ale když ji otevřu, tak je tam seznam funkcí, které vlastně potřebuji jednou, dvakrát za projekt, když si nezadám požadavek do pole s lupou, aby mi našel to co potřebuji.
Zrovna o těchhle dvou věcech jsem se tam zmiňoval, ale když to zpětně čtu tak to asi nebylo napsaný zrovna nejsrozumitelněji..
AD píše:
Podobné je to například s nástroji. Klikneš na particle a ono tam nic není ... neaktivoval jsi nejdřív modifikátor particle.
Mno, pokud nepřidáš modifikátor particle, na particles panelu jsou jen dvě tlačítka..."+" a "-"...a to je přesně to o čem jsem mluvil v souvislosti se začátečníky a logikou - nechci ztrácet čas tím, co je (nebo se mi zdá) dost zřejmé; vždyť každý by si to měl sám osahat, protože s čistou teorií bychom se taky nikam nedostali
Tahle debata nabrala zajímavé obrátky a myslím, že určitě konstruktivním způsobem
nejvíc by mě ale zajímalo, co si myslíte o koncipování tutorů - jestli čtenáře "vodit za ručičku", strávit psaním víc času a pojistit si, že nováčci (nebo méně chápaví) udrží krok, nebo za cílovou skupinu považovat lidi, co jsou ochotní namáhat závity a tak trochu tady uplatnit Darwinův přírodní výběr..