Forseti píše:
no já mám nějaký Blender co je v repozitáři, asi 2.49a, zrovna teďka nevím bo jsem na win, ale ta emulace se mi nějak nechce rozjet
ta konzole, to jen tak, jenom mi to přišlo divné a tušil jsem že by se to při spuštění z terminálu vypisovalo do něj
na to nastavení altu mrknu
Tak mě napadlo k tomu numpadu - zkus si nastavit anglické rozložení klávesnice.
Forseti píše:
to ubuntu spíš tak jenom testuju a asi to ještě není to pravé ořechové, ovladače už to sice skoro všechny co potřebuju má, ale třeba webka jde zobrazit jenom přes cheese, camorama o ní vůbec neví, a samovolně se spouští po probuzení notebooku, no pak mě trošku štve že GRUB2 nejde nastavit nějak přes GUI,...
webkamera - pokud Ti funguje v jednom programu (např. cheese), pak by měla být dostupná i v ostatních (např. VLC, xawtv, mplayer ...). Jde jen o nastavení.
Měl jsem spíše opačnou zkušenost - všude jinde webka šla, jen v určité verzi cheese ne, ale to byl bug právě té konkrétní verze programu cheese.
GRUB2 - tady v Ubuntu trochu předběhli dobu. Grub2 je ještě v ranném stádiu vývoje. Nicméně určitě by nebyl problém nahodit "starý-dobrý" grub a k tomu jsou běžná klikátka.
Já jsem si Grub2 třeba nechal, přestože jsem byl na začátku zděšen, že se něco změnilo v nastavení. Po počátečním ručním nastavení se teď navíc chová mnohem "inteligentněji" - používám dualboot se starší verzí Ubuntu (9.04) a tam taky občas dojde k aktualizaci kernelu. To mi vždycky ve starší verzi Grubu nadělalo paseku, protože jsem pak nenabootoval kam jsem chtěl a musil to řešit ruční aktualizací nastavení Grubu.