Právě je sob lis 02, 2024 12:26 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Alpha :-(
PříspěvekNapsal: úte led 13, 2009 7:44 pm 
 ...
 ...

Porad skousim, jak v blenderu nastavim alphu. Ted na 3D scene vysel na to i clanek, ale i kdyz se snazim delat to podle nej , porad me to nefunguje. :-( Nechapu, cim to je. Pri nahravani textury zaskrtnu use alpha, v map to - pro texturu taky zamacknu Alpha, zmacknu i ztransp v links and pipeline, dam alphu na O v materialovym slotu a furt nic. Skousim to i kombinovat a vysledek se nedostavuje. Menim i texturu (png, jpg). Co s tim je? posilam i blend, kdyby to nejaka dobra duse vyskousela a poradila. Ja uz fakt nevim... Dival jsem se i na dalsi temata tady, ale nic mi nepomohlo..
http://uloz.to/1160124/alpha.rar
Nema cas se nekdo na to podivat?

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte led 13, 2009 8:24 pm 
...........
...........

To bude tým že ten obrázok nemá alfa kanál.
Namiesto tej čiernej by mala byť alfa.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte led 13, 2009 11:34 pm 
 ...
 ...

zgerbiak píše:
To bude tým že ten obrázok nemá alfa kanál.
Namiesto tej čiernej by mala byť alfa.
    asi tak
    takže by to chtělo, pokud máš obrázek otevřený v gimpu, zvolit "vrstvu ► průhlednost ►přidat alfa kanál", pak by se po vyjmutí částí obrázku měla objevit ona šachovnice (průhlednost), jinak průhledné pozadí můžeš nastavit už při otevírání nového obrázku v pokročilejších volbách

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř led 14, 2009 12:04 am 
 ...
 ...

Dik, super. Hodne jste mi pomohli. Ja jsem myslel, ze kdyz obr. ulozim jako png, ze si to tu alphu nejak udela samo. Jsem to ale vul. Ted uz mi to funguje, ale dela mi to bile okraje kolem listu. I kdyz udelam distanc pro vyber barvy v Gimpu vetsi. A ten vyber pak odstranim. Na to jsem uz videl topic, jdu mrknout. Kdyz tak, tak pisnu.
Dik.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř led 14, 2009 6:53 am 
.......
.......

To je tím, že byla jako průhledná barva zvolena bílá. I když je na obrázek použit alfa kanál, tak on si ji pamatuje na "okrajích". Řešením je vybrat si to, co bude průhledné a obarvit to barvou, která je nejvíce zastoupena na tom, co má zůstat neprůhledné. Až to obarvíš, tak tu barvu dej do alfy. Pak by to mělo být v pohodě. :wink:
Je to v rychlosti psané, ale když si projdeš fórum, tak toto se tu řešilo již mnohokrát. 8)

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř led 14, 2009 11:34 am 
.....
.....

no já nevím jak to funguje v gimpu, ale ve photoshopu to dělám tak, že mám vrstvu pozadí (ta tam je defaultně) a vrstvu s obrázkem, když chcu uělat alfu tak normálně vygumuju/vyberu oblast co nechcu a smažu/nějak jinak odstraním a vypnu/zneviditelním vrstvu pozadí a uložím jako png. takže alfě nemusím přiřzovat žádnou barvu

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř led 21, 2009 4:38 pm 
 ...
 ...

Ono ve skutecnosti vubec nezalezi na tom, jestli ten obrazek ma alpha kanal, nebo ne. Lze pouzit i jpg, ktery ma proste jen cernou barvu a ta se vykresli jako pruhledna (slouzi k tomu tusim tlacitko CalcAlpha, nebo UseAlpha)

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv kvě 28, 2009 10:00 am 
........
........

omlouvam se, ze ozivuji stare tema, ale resim uplne stejny problem a nechci zbitecne zakladat novou linii.

jde o ten bily prouzek kolem objektu.
procetl jsem toto i jine vlakna a rady jsou vicemene stejne. pry jde o zbitkovou barvu pozadi, ktere bylo odstraneno.

to je ale nesmysl. ja uz skousel cokoliv, vcetne toho, ze objekt jsem vlozil do vlastni vrstvy jako vektor a pozadi bylo prazdne (ctvereckovane) nebo ze jsem pozadi vyplnil uplne stejnou barvu jao vektor, pak vrstvy sloucil a nechtene vymazal pres predem ulozeny vyber....
vysledek byl vzdy stejny - bily pasek kolem objektu. pritom textura stazena z internetu mi tento problem nedela. uz fakt nevim, cim to vyresit. poradi nekdo?

Přílohy:
Poznámka: zde vysledek me zkousky. sipka byla vektorem na pozadi o stejne barve, ktere jsem pak smazal.
sipka2.jpg
sipka2.jpg [ 7.66 KiB | Zobrazeno 334 krát ]

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv kvě 28, 2009 10:20 am 
.......
.......

Jaký byl původní soubor png nebo tga? :wink:
případně pošli původní obrázek šipky, abychom to mohli vhodněji posoudit, kde je chyba. 8)

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv kvě 28, 2009 10:52 am 
........
........

png.

Přílohy:
sipka2.rar [6.23 KiB]
20 krát

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv kvě 28, 2009 11:10 am 
......
......

dôvod je prostý, pokial máš niektorú časť polopriehľadnú, tak photoshop do toho používa tzv. matte farbu a tá je defeultne biela, čiže ak máš polopriesvitnú červenú, tak z toho bude napoly ružová, niekde sa to dá asi aj nastaviť, ale nepamätám si, kde...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv kvě 28, 2009 8:27 pm 
........
........

a jak sakra nastavit, aby tam na okraji poloprusvitna barva nebyla. ja dokonce zkousel na sipce zuzit vyber o 5 pixelu a prebyvajici cast umazat. vysledek byl uplne stejny. :(

a imho mi pak neni jasne, proc na renderu beloba zabira vice, nez radu o jednom nebo dvou pixelech. je rozmistena nerovnomerne, obcas v pomerne znacne velkych shlucich.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv kvě 28, 2009 11:01 pm 
......
......

a vôbec tak mi napadlo, ukladáš to ako 24 bit png, alebo 8?

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv kvě 28, 2009 11:55 pm 
.....
.....

tak jsem přišl na to jak se zbavit toho bílého okraje:

v nastavení textury, v té části jak se zadává cesta k souboru, tak tam jsou pod tím 4 tlačítka (Fields,Odd,Anti,Premul), po zaškrtnutí toho premul mi bílý okraj zmizel

pak je třeba ještě v Materiálech jak je Map To mít kromě Col a Alpha ještě Csp tím se ovlivní spekularita oním namapovaným obrázkem a je to, mělo by zmiznout i ono poloprůhledné pozadí

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát kvě 29, 2009 10:02 am 
........
........

to antharon: takovou moznost mi (pokud se nepletu) pho nenabidl. byla tam jen tabulka, zda to chci prokladane a jeste jedna moznost. vyzkousel jsem obe; se stejnym vysledkem.

to forseti: doma to vyzkousim, diky. snad to bude fungovat.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]