Právě je pát lis 01, 2024 6:27 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř kvě 09, 2007 4:53 pm 
...........
...........

Skus stlacit "K" a vyskusaj si vsetki moznosti.
snad to bude ono.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř kvě 09, 2007 6:05 pm 
.........
.........

V edit modu stiskneš klávesu "K" a objeví se ti Loop/Cut Menu...tam máš několik možností,jak "řezat" mesh...

Předmět příspěvku: Re: Cut edge v Blenderu ?
PříspěvekNapsal: stř kvě 09, 2007 6:13 pm 
.......
.......

Fitness píše:
Omlouvám se, přešel jsem po roce práce z 3ds max na Blender

muzes napsat co te primelo prejit na jiny program? ja zrovna planoval prechod opacny. Ale mam HODNE spatny zkusenosti s Autodeskem, a nelibi se mi "klikaci" prostredi maxka.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř kvě 09, 2007 8:58 pm 
____
____

jukni sem ...

http://wiki.blender.org/index.php/Manual/Edge_and_Face_Tools

http://wiki.blender.org/index.php/Manual

v manuálu ještě asi není zahrnutý snap režim, který umožňuje řezat napříč vertexem ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř kvě 09, 2007 9:12 pm 
......
......

Fitness píše:
No nějak to nejde, nemoh bys podrobnějš

myslim, ze problem bude to, ze si zrejme neoznacil edge ktery chces cutnout, v blenderu vzdy oznacujes nejdriv to co chces cutnout a pak teprv az jedes mysi..

jo a tak teda podrobnejsi navod :

oznac si edge (pravym tlacitkem bud na dva vertexy nebo si v liste 3dview okna hod edge view - je tam i face view, a jeste ikonka co zapina prokreslovani meshe co je za facem ktery vidis v solid modu, vetsinou ji mam vyplou, dela bordel..)
tak mas oznaceny edge, ted zmacknes uz zminovanou klavesu "k" vyberes si moznost ,
vetsinou pouzivam (v lowpoly) "knife exact" - bude lepsi to rezat z orthografickyho pohledu - klavesa NUM5,
u highpoly je oblibene i loop cut //zkus co to je, na to myslim ani nemusis mit oznaceny edge co cutujes..//
midpoints - cut uprostred
multicut je proste midpoints akorat na vice casti..

no tak si konecne neco z toho vyberes, a pak zmacknes levy tlacitko a tahnes mysi jakoby caru kde chces edge prerezat, az dotahnes caru tak pustis levy mystiko a zmacknes "enter" a snad to bude fungovat :)

ja secko tak zamotam..

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv kvě 10, 2007 8:22 am 
____
____

Fitness píše:
No jo na předním polygonu mi to vytvoří 1 edge , ale i 2 další na horním polygonu a taky na spodním, ale já chci jen jede edge , ne víc !!!

... tak teď jsi mě dokonale zmátl ... hoď sem prosím obrázek a domaluj do něj, co chceš udělat ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv kvě 10, 2007 12:05 pm 
____
____

Fitness píše:
Tady je to o čem jsem mluvil, asi to dělám blbě. Označil jsem si 2 edge a pužil knife ( exact)
Jinak Díky za pomoc

neděláš to blbě ... v blenderu mohou face ohraničovat jen tři, nebo čtyři edge a nebo 3-4 vertexy ( mimo F-Gon, ale to je jen vizuální úprava). Tím, že při řezu přidáš do face další vrchol ( vertex) toto pravidlo porušíš a blender to vyřeší rozdělením dalšími hranami. Buďto ti to vyhovuje a jen předěláš triangly na kvady, nebo sáhneš po LoopCutu ( Ctrl+R ), který tu kostku řízne kolem dokola a budeš pak mít čistější mesh. V podstatě vždycky záleží na situaci. ( osamocený edge považují některé funkce současně i za face )

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv kvě 10, 2007 5:20 pm 
____
____

Fitness píše:
AD
to je docela blbý, protože když deláš do her lowpoly modely tak se snažíš vyvarovat zbytečnejch polygonů navíc. Je nějaká možnost smazat zbytečný edge ? V nových verzích Blenderu by to měly nějak implementovat. Jinak jsem četl že jako výbornej doplněk k Blenderu je modeler wings 3D

Dík

když uděláš mesh do hry, tak se v ní stejně všechny obecné n-ůhelníky převedou na triangly ... jen to v některých enginech není vidět, protože umožňují jejich import, ale tím se nic nemění .... stejně nakonec pracuje s tím, co ti teď po rozřezání blender ukázal a s tím i počítá ... ... alespoň nad tím máš kontrolu a můžeš to ovlivnit ....

samozřejmě se můžeš "nadbytečného" edge zbavit, ale pokud to není do renderu , nebo videa, nic tím nic neřešíš ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát kvě 11, 2007 4:36 pm 
......
......

Fitness píše:
AD
to je docela blbý, protože když deláš do her lowpoly modely tak se snažíš vyvarovat zbytečnejch polygonů navíc. Je nějaká možnost smazat zbytečný edge ? V nových verzích Blenderu by to měly nějak implementovat. Jinak jsem četl že jako výbornej doplněk k Blenderu je modeler wings 3D

Dík

graficka karta stejne pri vykreslovani kazdy face prevede na 2 triangly, i v 3dview v blenderu, nevim jak u renderu, ponevadz ten nedela graficka karta lae procesor, a ten to mozna umi.. ale jestli delas lowpoly do her, tak ve hrach asi nebudes vykreslovat procesorem.. a kdo vi jestli vubec procesor ty facy vazne umi

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]