acho jo, stále sme sa nepochopili, ja hovorím o displacemente a farebnej textúre, normal mapping s tým má spoločné len to, že na tej textúre sú dáta o normálach
maraCZ píše:
řekl bych, že v tom máš docela zmatek.
Pokud vím, tak normal mapu pro vytvoření displacementu využít nemůžeš. A už vůbec ne, když ji máš jen černobílou. Jsou programy, ktere generují displacement mapu z normal mapy - kdyby to šlo tak, jak jsi napsal, asi by takové programy neměly využití...
btw. nevím, proč se bráníš slovu fake. Bereš to snad jako něco špatnýho, jako urážku, což je úplně zbytečné. Naopak je dost důležité si uvědomit, jaké metody jsou fake (i když je fakt, že už v principu je fake celá 3D grafika), protože se pak lépe vyhneš situacím, kdy je vidět, že je daná metoda fake...
vymenuj 10 vecí, ktoré sú v 3D grafike reálne a môžeme sa o tom baviť...
psycho:
skvelý obrázok... a ako to chceš spraviť cez displacement?
počul som, že na toto by sme museli existovať v neeuklidovskom vesmíre...
a skúsim to povedať znova trocha inak:
displacement, to, čo vytvára, respektíve modifikuje (nie, ani displacement ti nič nevytvorí) vezme bod a posunie ho po normále o hodnotu danú tou čiernobielou textúrou.
ak použiješ farebnú, môžeš pohyb meniť presne podľa osí a nie len po normále (postup ako by to malo fungovať je dolu)
a o tom, že by som použil normal maping (taký ten bump mapping, ktorý ti pootočí normálu pre potreby výpočtu shaderu) o tom som nehovoril ani fň..
fakt, že už nejaké roky tieto veci nejaký ten rok aj programujem, tak ma netreba poučovať, ale zamyslieť sa nad tým, čo hovorím - ešte raz normálová mapa!=mapovanie normál