Ahoj,
nedávno se mi dostal do rukou starší počítač (PII 266MHZ, 64-96mb ram, 16gb HDD) a protože už delší dobu koketuju s myšlenkou vyzkoušet linux, rád bych ho využil právě k tomu.
Jako správný začátečník jsem se zarazil hned u výběru distribuce, je mi jasné, že pro mě například SuSE nebo Ubuntu kvůli minimálním požadavkům nejsou, takže teď se rozhoduju mezi ostatními.
Rád bych běžel v grafickém prostředí, jestli to jen trochu půjde, údajně, co se výkonu týče je na tom nejlépe Xfce, na druhou stranu neznám jeho úskalí, takže si musím nechat poradit. Z toho, co jsem zatím načetl se mi zdají nejslibnějšími distribuce Gentoo, Slackware nebo Fedora, pro začátečníky je prý dobrá také Mandriva. (zvažoval jsem i DSL, ale myslím, že při správném nastavení by měly výš zmíněné klasické distribuce fungovat bez problémů, když tam i Win98 šlapaly jako hodinky
) Jak říkám, přední je pro mě výkon, který bych rád optimalizoval, plus rozchodit pár aplikací, jako textový editor, přehrávače, Blender a třeba i Counter Strike, následně pak teda ještě propojení s druhým počítačem (WinXP), nepotřebuju v distribuci stovky předkompilovaných utilit, to kdyžtak natahám z druhého počítače s připojením na internet. Důležité je, abych systém zvládl naistalovat a nakonfigurovat (což by neměl být problém, když jsem se díval na rozsáhlou dokumentaci u většiny distr.) a aby mi šlapal svižně.
Budu vděčný za rady a doporučení, díky